تولید گرانول های کابلی برخلاف انواع دیگر گرانول های پی وی سی حساسیت های ویژه ای دارد. زیرا بایستی کلیه استانداردهای تعیین شده در صنعت سیم و کابل را داشته باشند. ما در این مقاله تلاش کرده ایم که به ساده ترین زبان در خصوص انتخاب مواد اولیه و ماشین آلات مناسب، درصد ترکیبات و روش های آزمون کیفی محصول نهایی بپردازیم.

مهمترین ویژگی های گرانول کابلی از نظر مصرف کننده به شرح زیر فهرست شده اند:

  1. وزن مخصوص یا دانسیته گرانول که نباید از ۱.۴۵ گرم بر سانتیمتر مکعب بیشتر باشد. اعداد بالاتر که ناشی از درصد بالای کربنات کلسیم هستند نه تنها کییفیت نامطلوب سیم را باعث میشوند بلکه متراژ کمتری از سیم را نیز پوشش میدهند. لذا بالا بردن درصد کربنات در فرمولاسیون به سطح ۶۰% بایستی همراه با افزایش درصد DOP به سطح ۶۰% نیز باشد.
  2. استحکام کششی و افزایش طول تا حد پارگی از مشخصات مهم دیگر گرانول کامپاند کابل هستند که با بالانس کردن درصد کربنات و DOP تنظم میشوند.
  3. گذراندن آزمون کهنگی که مقیاسی از طول عمر سیم  یا کابل میباشد. بستگی مستقیم به مقدار و نوع استابلیزر مصرفی و همچنین عدم استفاده از روغن های کمکی دارد. مهاجرت روغن به سطح عمر سیم و کابل را بشدت کاهش میدهد.

مهمترین مطلب در تولید گرانول کامپاند کابلی از نطقه نظر تولید کننده، قیمت تمام شده و سود آوری ضمن برآوردن نیازهای مشتری میباشد:

مشاوران ما جزئیات بیشتری در خصوص چگونگی دستیابی به رضایت مشتری از نظر کیفی همزمان با حفظ سودآوری در اختیار شما قرار میدهند .

در قدم اول بایستی محل مصرف گرانول کامپاند کابل (عایق، روکش یا فیلر) و همچنین کلاس کابل (T2, T1 یا T3) و یا خصوصیات ویژه مانند ضد آتش بودن و غیره مشخص باشند.

راهنمای انتخاب مواد اولیه گرانول کامپاند کابل؟

در این مرحله مواد اولیه مورد نیاز به صورت فهرست وار آورده شده اند

  1. رزین پی وی سی KV70
  2. روغن DOP یا DOTP
  3. استابلیز پایه سرب یا کلسیم/روی مخصوص کابل
  4. فیلر (کبنات کلسیم)
  5. وکس یا روان کننده
  6. رنگدانه